Games people play

by happymil

By Mike Antifwn

 

«Τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ψέματα.»¨
Αυτό εδώ είναι ένα παραμύθι. Ή και περισσότερα. Όπως τα περισσότερα παραμύθια, λέει αλήθειες. Ή τουλάχιστον αυτός είναι ο σκοπός του. Τα παραμύθια είναι παρεξηγημένα. Έχουν ταυτιστεί με το ψέμα. Στην κοινή γλώσσα, είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιείται η λέξη για τονίσει την έλλειψη αλήθειας. Αλλά δεν είναι έτσι. Τα παραμύθια λένε την αλήθεια που δεν μπορεί να ειπωθεί αλλιώς. Ή δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αλλιώς.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αγαπάνε τα παραμύθια. Στην πραγματικότητα όλοι οι άνθρωποι αγαπάνε τα παραμύθια, ο καθένας με τον τρόπο του. Μερικοί προτιμούν να ζουν παραμυθένια. Άλλοι γοητεύονται από την ίντριγκα και το δράμα που τα συνοδεύει. Κάποιοι επιθυμούν να τα διαβάζουν και να τα αποκρυπτογραφούν. Κάποιοι τα γράφουν. Άλλοι προτιμούν να «παραμυθιάζονται», με την γνωστή έννοια του όρου κι άλλοι προτιμούν να «παραμυθιάζουν». Πολύ συχνό φαινόμενο είναι να απαντώνται όλα τα παραπάνω σε διάφορους συνδυασμούς.

«Πόσο μακριά θα έφτανες για να αποφύγεις την σύγκρουση;»
«Πολύ μακριά.»
«Πόσο χρόνο θα ήσουν πρόθυμος να σπαταλήσεις για να μην φανερώσεις την αλήθεια;»
«Πολύ χρόνο.»
«Γιατί να χάσεις χρόνο κι ενέργεια, για να αποφύγεις μια απλή διαδικασία;»
«Δεν είναι απλή η διαδικασία.»
«Γιατί δεν είναι απλή;»
«Δεν έχω το κουράγιο για μια ακόμα αντιπαράθεση.»
«Έχεις όμως αρκετό κουράγιο για να στήνεις σχέδια, ώστε να την αποφύγεις.»
«Δεν είναι κοπιαστικό αυτό. Με αναζωογονεί. Κι αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.»
«Δεν ανησυχείς ότι κάποιοι θα καταλάβουν τα κόλπα σου;»
«Μπορεί και να το επιδιώκω.»
«Και τότε;»
«Θα τα αρνηθώ όλα. Το σχέδιό μου είναι τέλειο.»
«Κι αν αποκαλυφτεί;»
«Δεν χάνω και τίποτα. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος.»
«Έτσι πιστεύεις και για τον εαυτό σου;»
«Ναι, δυστυχώς.»
«Καταλαβαίνεις ότι εύκολα μπορεί να αποκαλυφθείς;»
«Δεν νομίζω.»
«Χρησιμοποιείς πρωτόγονες μεθόδους.»
«Όλοι πρωτόγονοι είμαστε.»
«Ένας πρωτόγονος, εύκολα θα αναγνωρίσει τους ομοίους του.»
«Θα του πάρει όμως καιρό.»
«Και μετά θα μείνεις μόνος σου.»
«Θα βρίσκω συνέχεια κάποιους άλλους. Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους. Δεν στερεύουν ποτέ. Θα τους κάνω φίλους, θα πετάω τους παλιούς, αφού πρώτα τους υποτιμήσω στους καινούριους, μέχρι κάτι να συμβεί, κάτι που θα με κάνει να χάσω το ενδιαφέρον μου ή να απογοητευτώ, και μετά θα συνεχίσω κάπου αλλού. Χωρίς σύγκρουση. Η σύγκρουση είναι χάσιμο χρόνου. Υπάρχουν τρόποι να την αποφύγεις, θέληση να έχεις. Σβήνεις την παλιά σου ταυτότητα (αλλά την κρατάς φυλαγμένη για περίπτωση που αλλάξεις γνώμη) και αρχίζεις από την αρχή. Αποκλείεις όποιον δεν συμπαθείς, χωρίς καν να τον ενημερώσεις. Ο κύκλος δεν χρειάζεται να κλείσει εκτός αν είναι εντελώς απαραίτητο. Μπορεί να χρειαστεί να ανοίξει ξανά. Οι παλιοί φίλοι δεν είναι για πέταμα. Είναι για την ανακύκλωση.»
«Κάποιοι μπορεί να μην είναι από ανακυκλώσιμο υλικό.»
«Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος είπαμε.»
«Ελπίζω να μην ισχύει αυτό.»
«Κι εγώ, αλλά ισχύει.»

Υπάρχουν επίσης κάποιοι που δεν μπορούν να σου θυμώσουν. Γνωρίζουν τόσο καλά το υλικό από το οποίο είσαι φτιαγμένος, τις μεθόδους σου, τις αναγνωρίζουν κι εκπλήσσονται λίγο αρχικά όταν τις χρησιμοποιείς εναντίον τους. Αλλά τελικά χαμογελούν με την αφέλειά σου. Και προσπαθούν να σε κατανοήσουν. Δεν τους ενοχλεί ιδιαίτερα η πεποίθησή σου ότι τους κοροϊδεύεις. Το περίμεναν ίσως. Περίμεναν επίσης ότι θα έφτανες στα άκρα για να αποφύγεις την σύγκρουση. Δεν θέλουν να σου χαλάσουν το παραμύθι που ζεις, καθώς σ’αυτό στηρίζεται η βεβαιότητα της ανωτερότητάς σου. Και μόνο από αυτήν μπορείς να πιαστείς αυτήν την περίοδο. Λες ψέματα γιατί δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τις αλήθειες. Το έχεις ανάγκη αυτό. Το σέβονται λοιπόν.
Χωρίς εμπιστοσύνη και ευθυκρισία σχέσεις δεν χτίζονται. Στην καλύτερη αποκτάς έναν παντοτινό φίλο. Στη χειρότερη παίρνεις ένα καλό μάθημα. Δεν είναι η σύγκρουση χάσιμο χρόνου, αλλά η καχυποψία, η οποία συνήθως πηγάζει από τον τρόπο που τείνεις να φέρεσαι εσύ στους άλλους. Περιμένουν μόνο να το καταλάβεις κι εσύ. Και να βαρεθείς τα παιχνίδια.

Advertisements